Pasientreferanser

Hvis du vil fortelle noe, som du tror kan være bra for andre å vite, kan du sende meg en mail og jeg vil kopiere det inn her.

5 måneder gammel baby, stiv nakke:

 

På kontroll på helsestasjonen fant fysioterapeuten ut at datteren vår var stiv i nakken og trengte behandling for dette. Vi fikk informasjon om ulike typer behandling vi kunne velge mellom (kiropraktor, manuell terapi osv) og bestemte at vi ville forsøke craniosacral terapi, da dette virket som en skånsom form for behandling av så små barn.

 

Datteren vår fikk til sammen tre behandlinger og vi merket forandringer hos henne etter hver behandling. Under behandlingen ble hun lagt på ryggen på behandlingsbenken mens terapeuten la hånden sin oppe på magen hennes. Det virket som om terapeuten ved dette ville "lytte" til kroppen hennes. Responsen var en plutselig reaksjon og hun begynte å gråte på en helt annen måte enn hun vanligvis gråter; en dypere/ annerledes gråt. Etter timen var datteren vår imidlertid helt rolig og virket meget fornøyd og avslappet. Som forelder var det den første gangen ubehagelig å se barnet sitt gråte intenst, men terapeuten tok pauser i behandlingen underveis, hvor datteren vår fikk roet seg hos mor og "kom til seg selv igjen". De to første gangene hun fikk behandling reagerte hun på denne måten, den tredje gangen lå hun på benken og var fornøyd under nesten hele behandlingen, bortsett fra litt gråting på slutten av timen.

 

Forandringene etter behandlingene som vi la merke til, gikk langt ut over det at hun ble kvitt stivheten i nakken. Datteren vår ble forløst ved planlagt keisersnitt og hadde siden fødselen ofte hvesende pustelyd. Dette forsvant helt etter den første behandlingen. Datteren vår skjelte også ofte på begge øynene. Dette ble gradvis mye bedre og hun er nå nesten helt kvitt dette. Etter behandlingene har hun blitt mye mer mobil (tidligere var hun litt "sen" i bevegelsene og snudde seg med hele overkroppen for å se til siden, nå vrir hun bare på hodet/nakken slik hun skal). Hun endret også atferd ved at hun er mer oppmerksom på hva som skjer i omgivelsene rundt henne, laget mange nye lyder og virket mye gladere. Hun virker rett og slett som en forandret person. Dette er også kommentert av andre som har sett henne før og etter behandlingene. Hun har vært på kontroll hos fysioterapeut på helsestasjonen i etterkant og det ble da konstatert at hun ikke lenger var stiv i nakken og ikke trengte noe mer behandling. Vi mener at alle disse forandringene klart kan knyttes til behandlingene hun fikk og vi er veldig fornøyd med resultatet.
 
 
Nikolai, snart 6 år, medfødt hjerneskade.
Han sliter som følge av sin hjerneskade med mye forskjellig, bl.a. frustrasjon, manglende språk, tarmfunksjons- og hudproblemer. Vi tok han med til craniosacralterapi fordi Family Hope Center i Danmark anbefalte det  (http://www.familyhopecenter.org/). Nikolai besøker Family Hope Center to ganger i året, der får han også craniosacralterapi men fordi det er for sjeldent, oppsøkte vi Alie. Vi så at denne behandlingsformen hadde stor innvirkning (positiv) på gutten vår, men skjønte ikke stort av hva det gikk ut på, dette var altså utgangspunktet.
 
Hva som skjer på benken er for oss uforståelig, Nikolai går i en slags transe under behandling. I begynnelsen var dette ganske skremmende, kroppen lever sitt eget liv og beveger seg i de merkeligste mønstre. Nikolai har hatt utbrudd av sinne, latter og gråt. Hodet, armer, og ben vrir på seg og gjerne uavhengig av resten av kroppen. Det kan fortsatt virke litt skremmende å se på, men vi erfarte allerede under første behandling at dette var noe han satt pris på. Det som er helt uforståelig er at når han 'kommer til seg selv' er han så fornøyd som aldri før, uansett hvor frustrert han har vært imens det har stått på. Han gleder seg til behandlingene og hopper frivillig opp på benken.
 
Alltid resultater, ingen tvil om at ting skjer i etterkant av behandling og at kroppen har satt i gang en prosess. Noe av det første vi kunne glede oss over var nye lyder og måter å uttrykke seg på. Vet ikke om det er innbildning, men det virker som om han får mer ut av behandlingene nå som han har gått en stund. Tarmfunksjonen har blitt så bra at vi nesten ikke tør å si det høyt i frykt for at det skal bli igjen som før. Ikke nok med det, men huden har gradvis blitt bedre i takt med tarmfunksjonen. Så fin som han er i huden nå har han aldri vært. Ifølge naturterapeuten vår har tarmer og hud en klar sammenheng.
 
Vi skjønner som nevnt ovenfor ingenting av alt som skjer i forbindelse med denne behandlingen. Men, en ting er sikkert og det er at vi har ingen planer om å slutte med det første. Dette er det sprøeste vi noen gang har opplevd, så utrolig fantastisk. Håper at dette blir en fast del av det offentlige tilbudet i fremtiden. Unnskyld til alle fysioterapeuter, men når det kommer til hjerneskadede barn er ikke tilbudet godt nok.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Alie Holden © 2011

www.craniosacralterapi.no